Asterix & Obelix bestaan 60 jaar!

2019 is het jubileumjaar voor het strip-, film- en gameduo Asterix & Obelix. De Galliërs hebben de afgelopen zes decennia een groot deel van de wereld veroverd. En aan die zegetocht komt voorlopig geen einde met een nieuw stripboek en een nieuwe game eind dit jaar!

Albert Uderzo & René Goscinny, de bedenkers van Asterix & Obelix, hadden in 1959 niet kunnen vermoeden dat de olijke vechtersbazen zo lang mee zouden gaan. Het eerste verhaal werd volgens de legende in minder dan een kwartier verzonnen. Asterix de Galliër was op 29 oktober 1959 voor de eerste keer te lezen in het Franse stripblad Pilote. Anderhalf jaar later kwam het eerste volledige stripboek uit. Dit album werd met een verkoop van 6.000 stuks een bescheiden succes. De eerste stap was gezet en langzaam maar zeker groeide de reeks uit tot een daverend succes.

Strips

Afgelopen maand verscheen het 38ste album in de reeks. Met een wereldwijde oplage van vijf miljoen exemplaren Met De Dochter Van De Veldheer laten Asterix & Obelix zien klaar te zijn voor de toekomst. Voor de eerste keer in 60 jaar is de hoofdrolspeler namelijk een vrouw, of beter gezegd: een meisje. Adrenaline is de dochter van veldheer Vercingetorix. De Romeinen dreigen de te ontvoeren en het is aan Asterix & Obelix om haar te beschermen. Het frisse verhaal laat zien dat het einde van de serie nog lang niet in zicht is. Niet zo vreemd wat met een oplage van vijf miljoen exemplaren kan je stellen dat Asterix nog steeds een blijvertje is. Vanaf 2013 nemen Didier Conrad en Jean-Yves Ferri de tekeningen en tekst voor hun rekening. Dat gebeurt nog altijd onder het toeziend oog van een van de originele bedenkers.  Sinds de dood van Goscinny in 1977 blijft de 92-jarige Uderzo namelijk nog steeds betrokken bij de strips.

Feestje

Als je alle succesvolle striphelden op een rij zet, dan zijn de strips van Superman, Spider-Man en Asterix & Obelix wereldwijd het best verkocht. Van iedere nieuwe release wordt dan ook een echt feestje gemaakt. Zo werd in 2005 het complete dorp van Asterix nagebouwd op de Grote Markt in Brussel, kreeg Manneken Pis een Obelix-pak aan, verscheen er een officiële postzegel en werden er zelfs twee vliegtuigen van SN Brussels beschilderd met een afbeelding van het sterke duo. In totaal zijn er van alle Asterix & Obelix-boeken tussen de 350 en 400 miljoen exemplaren verkocht. Het grappige is dat de strips niet alleen in alle wereldtalen zijn vertaald, maar ook in verschillende dialecten. Zo kun je bijvoorbeeld Asterix-boeken lezen in het Fries, het Limburgs en zelfs in het Twents!

Films en tekenfilms

De zegetocht van Asterix & Obelix bleef niet enkel beperkt tot stripverhalen. In Frankrijk verscheen de eerste tekenfilm rondom de grappige vechtersbazen al in 1967. Tot en met 2006 werden er acht animatiefilms gemaakt, vaak gebaseerd op de stripverhalen. Tussen 1999 en 2012 verschenen er ook live action-films, waarin de Franse acteurs Christian Clavier en Gérard Depardieu in de huid kropen van Asterix & Obelix. Op dit moment werken animators druk aan een nieuwe tekenfilmserie rond het hondje Idéfix, die in 2020 moet verschijnen.

Games

Ook op gamegebied zijn Asterix & Obelix geen onbekende namen. Van klassieke consoles als de Atari 2600 tot de originele PlayStation en de legendarische Super Nintendo, overal was en is het duo digitaal te vinden. Een van de leukste games rond de vechtersbazen is de Asterix & Obelix XXL-reeks. Het eerste deel in deze avonturenreeks verscheen in 2003 en wist de specifieke humor uit de stripboeken perfect te vangen. 15 jaar na het origineel verschijnt op 21 november het nieuwe deel Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir. Het verhaal is origineel, maar heeft duidelijke banden met het bronmateriaal. Druïde Panoramix ontvangt een mysterieuze brief die Asterix en Obelix verleidt om te jagen op een waardevolle schat. Met de Kristalen Menhir reizen ze af naar verre bestemmingen en komen ze in aanraking met onbekende gevaren en dreigingen.

Trouwe fans

Wat is de reden van de aanhoudende populariteit van de Galliërs? De kenmerkende humor is wereldwijd te begrijpen en laagdrempelig genoeg om zowel jongeren als oudere liefhebbers blij te maken. Belangrijke ingrediënten in de toverdrank die al 60 jaar voor succes zorgt, zijn verder de constante kwaliteit en het vermogen van de reeks om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Hierdoor blijven nieuwe generaties Asterix & Obelix ontdekken, terwijl de trouwe fans beloond worden met verwijzingen naar eerdere albums en verwijzingen naar de actualiteit. Asterix & Obelix staan al zes decennia aan de top en daar gaat de komende zestig jaar geen verandering in komen.

Vorige Volgende