De beste spelcomputer voor kinderen, alles wat je zou moeten weten!


Een spelcomputer voor kinderen geeft plezier en gezelligheid voor het hele gezin. Kinderen zijn dol op games, maar let op dat je de juiste spelcomputer koopt. Ze zijn niet allemaal geschikt voor jeugdige spelers! Wie een spelcomputer wil hebben, heeft genoeg keus. De drie bekende merken, PlayStation, Nintendo en Xbox, bieden elk een productlijn. Het aanbod varieert van goedkoop en eenvoudig tot duurder en geavanceerd.

Gezelligheid en speelgemak


Ben je op zoek naar een nieuwe spelcomputer voor je kind? Dan helpt dit artikel je met het beoordelen op geschiktheid. Bij een spelcomputer voor kinderen let je natuurlijk op andere speleigenschappen dan een oudere gamer zou doen. Zo letten oudere of geharde gamers meestal op de mogelijkheid van online gamen tegen onbekende tegenstanders. Maar voor ouders die hun kinderen een leuke speeltijd willen geven, is juist speelgemak en gezelligheid belangrijk! Vaak zijn hun kinderen te klein voor gewelddadige games en kunnen ze beter niet chatten met onbekenden in een online game. 

Heb je jongere kinderen, van onder de 10 jaar? Als ouder zoek je een spelcomputer voor kinderen en games die je snel kunt leren. De spelcomputer moet genoeg games beschikbaar hebben die passen in de belevingswereld van kinderen. Als het even kan, wil je dat je kind er ook iets van leert, zoals samenwerken met anderen, creativiteit, of coördinatie.

Hieronder vertellen we je meer over de verschillende spelcomputers, zodat jij een goede keuze kunt maken in een spelcomputer voor jouw kind.

Spelcomputers voor kinderen - Xbox One en PlayStation 4

PlayStation 4 (PS4): aantrekkelijk en snel


De PlayStation 4 is een spelcomputer met grote capaciteit en een beeldweergave van 1080p. Dat betekent dat de beeldweergave en snelheid van de games zeer scherp en zuiver zijn. Voor een ervaren gamer kan dat doorslaggevend zijn. De PlayStation 4 heeft ook een Blu-ray-speler, zodat je films kunt afspelen met de best mogelijke beeldkwaliteit, voor zover je tv de kwaliteit van Blu-ray kan evenaren. De krachtigste spelcomputer-versie, de PlayStation 4 Pro, deze kost over het algemeen iets meer, maar heeft ook wel uitgebreidere functionaliteiten zo is er ondersteuning voor een 4K-resolutie en is deze voorzien van extra werkgeheugen. Als je erover nadenkt om een PlayStation 4 aan te schaffen is het raadzaam om goed te kijken welke televisie of welk beeldscherm je aanschaft. De PlayStation 4 Pro werkt ook op televisies en schermen die geen 4K ondersteuning hebben. Niet alle games zijn gemaakt voor de PlayStation 4 Pro, alle PlayStation 4 games zijn te gebruiken in combinatie met alle PlayStation 4 modellen. Games die gemaakt zijn voor de extra kracht van de PlayStation 4 Pro kun je herkennen aan het PS4 Pro logo op de achterkant van de verpakking.

De PlayStation 4 heeft een groot voordeel ten opzichte van andere spelcomputers: de keuze uit de grootste hoeveelheid games. Zo zijn er ook games die enkel voor de PlayStation zijn gemaakt zoals LittleBIGPlanet, Ratchet & Clank en het geremasterde Crash Bandicoot. De games voor de PlayStation 4 zijn niet enkel te spelen op de televisie maar ook op een laptop of desktop. Hiervoor is wel een abonnement op PlayStation Now en een dongel vereist.

Bekijk PlayStation 4 games voor kinderen >>>

Spelcomputers voor kinderen - PlayStation 4 Pro

PlayStation 3 (PS3): de goedkopere optie van PlayStation


Deze spelcomputer werd ontwikkeld als een concurrent van de Xbox 360 van Microsoft. Hij was in 2006 voor het eerst te koop maar de productie hiervan zal binnenkort stoppen, mede door het succes en de diversiteit van de PlayStation 4. Het voordeel van een oudere spelcomputer is dat er veel games voor zijn ontwikkeld en dat deze goedkoper zijn dan games voor de nieuwste spelcomputers. Een speciale eigenschap van de PS3 is dat sommige spellen in 3D zijn gemaakt. Daarvoor moet je echter wel een geschikt tv-scherm hebben.

Bekijk PlayStation 3 games voor kinderen >>>

Xbox One: een goede spelcomputer voor multimedia


Deze spelcomputer is niet alleen maar voor het spelen van games. Je kunt ook films bekijken, internetten en eventueel muziek luisteren. Mede door deze multimediafuncties, is de Xbox One een concurrent van de PlayStation 4. De Xbox One heeft, net als de PlayStation 4, een Blu-ray-speler. Het punt waarop de Xbox wint, is dat je bestanden op je lokale netwerk kunt
livestreamen. Zo is je muziek en beeldmateriaal op je computer ook te zien op je tv, via de Xbox One. Verder kan de Xbox ook cd’s afspelen. Je kunt eenvoudig en snel schakelen tussen een videogesprek, een film en een game.

Naast de functies op de console, kan de Xbox One ook aangesloten worden op een laptop of desktop met Windows 10 waardoor je zelfs kunt gamen als je geen tv bij de hand hebt. De extra eigenschappen maken de console winnaar op het gebied van multimedia maar deze functies wegen wellicht minder mee bij de keuze voor een spelcomputer voor kinderen. De multimediafuncties kunnen echter wel juist interessant zijn voor ouders waardoor iedereen binnenshuis bediend wordt!
 

Daarnaast is er ook de Xbox One S. Dit is een verbeterde versie van de Xbox One en kan alles wat hier boven wordt beschreven maar neemt minder ruimte in, is zuiniger en ondersteunt 4K(Ultra HD) en HDR (High Dynamic Range: verbeterde helderheid en hoger contrast) voor beide heb je wel een tv nodig die dit ook ondersteunt.

De laatste in de reeks is de Xbox One X, is net als de PlayStation 4 Pro iets duurder dan de overige modellen. Ook deze gaat weer een stapje verder en is nog compacter dan de Xbox One S en ondersteunt ook 4K maar op een andere manier. In plaats van het beeld uit te rekken (op te schalen) zoals de S doet is Xbox One X zo krachtig dat 4K ook echt weergegeven wordt zoals het bedoeld is. Het ligt wel aan de ontwikkelaars of een game hier ook echt gebruik van maakt. Games die ondersteunt worden kun je herkennen aan het packshot daar staat in de rechterbovenhoek "Xbox One X enhanced". Net als met de PlayStation 4 Pro werkt ook de Xbox One op televisies en schermen die geen 4K ondersteuning hebben. 

Bekijk Xbox One games voor kinderen >>>

Spelcomputers voor kinderen - Xbox One

Xbox 360: een voordelige console met veel tweedehands titels


De Xbox 360 is een oudere spelcomputer van Microsoft, die in 2005 voor het eerst beschikbaar kwam. Op dit moment is dit type spelcomputer voor een scherpe prijs te koop, mede omdat dit model niet meer geproduceerd wordt en uiteindelijk uit de schappen zal verdwijnen. Dat maakt het daarom ook een goede optie voor ouders die wat minder willen uitgeven. Je kunt je kind een spelcomputer geven zonder dat het je een paar honderd euro kost. De tweedehands games zijn ook veel goedkoper dan de games voor de nieuwe consoles en zijn nog steeds hartstikke leuk!

Bekijk Xbox 360 games voor kinderen >>> 

Spelcomputers voor kinderen - Xbox 360

Nintendo 3DS: een draagbare spelcomputer voor plezier onderweg


De Nintendo 3DS is de meest recente versie in de Nintendo DS-lijn, een serie draagbare spelcomputers die geschikt is voor kinderen. Ben je regelmatig op pad met je kind? Hij of zij raakt onderweg soms verveeld. Een draagbare spelcomputer is op zo’n moment een leuke oplossing! Het kan de aandacht van je kind vasthouden wanneer jullie in een rij moeten wachten.

De games hebben vrolijke thema’s die passen in de stijl van Nintendo. De Nintendo 3DS is een goede spelcomputer voor kinderen. De spellen hebben personages die leuk zijn voor jonge kinderen, zoals Mario, Yoshi en de Pokémon-figuurtjes. Voor oudere kinderen zijn er ook genoeg leuke games, zoals The Legend of Zelda, Super Smash Bros en Monster HunterJe kunt met de Nintendo 3DS via Wi-Fi ook op internet om te surfen en om nieuwe games voor je kind te downloaden in de Nintendo eShop. Zo kun je op ieder moment een nieuwe game aanschaffen.

Wil je liever iets minder uitgeven aan een draagbare spelcomputer? Kies dan voor  de Nintendo 2DS. De games in de DS-lijn zijn op beide consoles te spelen maar de games op de 2DS zijn enkel in, de naam zegt het al, 2D te spelen en de games op de 3DS ook in 3D.

Bekijk 3DS games voor kinderen >>>

Spelcomputers voor kinderen - Nintendo 3DS

Nintendo Wii U en Wii: een unieke spelbeleving met speciale controllers


De Wii U is een goed alternatief voor de PlayStation 4 of de Xbox One. Deze spelcomputer heeft een controller met een eigen touchscreen. Zo werkt het als aanvulling op het grotere tv-scherm: je kunt het gebruiken om met meerdere spelers te gamen, zonder dat het scherm wordt gesplitst. De controller heeft ook een functie, Off-TV Play, waarmee je de game alleen met dit scherm speelt. Zo kun je verder spelen zonder dat je een tv nodig hebt.

Je kunt de Wii U ook gebruiken met de andere controllers van Nintendo, zoals de unieke Wii Remote controller, waarmee je naar het scherm kunt wijzen en klikken. Daarnaast werkt de spelcomputer ook met de Balance Board en Nunchuk die oorspronkelijk voor de Wii bedoeld zijn. 

De Wii van Nintendo gaf de gamer, door het nieuwe soort controllers, een unieke speelervaring: lichaamsbeweging en coördinatie werden belangrijk in het gamen. Daardoor zijn de Wii U en de goedkopere Wii goede spelcomputers voor kinderen. De productie van games voor de Wii U en de Wii is wel stopgezet dus houd er, bij de keuze voor één van deze spelcomputers, rekening mee dat er in de toekomst geen nieuwe games meer zullen verschijnen.

Bekijk Wii U games voor kinderen >>>

Spelcomputers voor kinderen - Wii en Wii U

Nintendo Switch: speciaal gemaakt voor het gezin met kinderen


De Nintendo Switch is de nieuwste spelcomputer en sinds 3 maart 2017 uit. Het is een veelzijdige spelcomputer, speciaal gemaakt voor familieplezier. Het unieke aan deze spelcomputer is dat het een hybride apparaat is. Je kunt de Nintendo Switch thuis op de tv aansluiten maar je kunt de console ook loskoppelen en meenemen als draagbare spelcomputer (handheld). Je kunt hem zelfs op tafel zetten en met z’n tweeën spelen, waar je maar wilt. De Switch heeft namelijk twee ingebouwde Joy-Con controllers die je los kunt koppelen van het beeldscherm. Het scherm is zeer helder, zodat de console ook geschikt is om buiten te gebruiken.

Je kunt zowel tegen familie en vrienden spelen, als online tegen onbekende tegenstanders. Je kunt ook met meerdere Switch-consoles lokaal tegen elkaar gamen. Daarnaast kun je als ouder het gebruik van de console beheersen. Door een app op je smartphone of tablet te installeren, kun je namelijk het speelgedrag controleren en instellen zoals jij dat wilt. Zo weet je zeker dat ieder kind in het gezin de Nintendo Switch kan gebruiken op de manier die je als ouder hebt bepaald.

De spelcomputer geeft toegang tot de Nintendo eShop, waar je, net als bij de Nintendo 3DS, nieuwe games kunt kopen. Je vindt hier veel games die geschikt zijn voor kinderen, zoals LEGO City Undercover, Snipperclips en Shovel Knight: Treasure Trove en Gear.Club Unlimited. In de toekomst zullen er nog vele kindergames toegevoegd worden. 

Bekijk Nintendo Switch games voor kinderen>>>

De beste spelcomputer voor jouw kind


Welke spelcomputer het beste is voor jouw kind, ligt natuurlijk helemaal aan zijn of haar wensen en natuurlijk aan die van jou. Ga je zelf ook spelen, wil je dat je kind tegelijkertijd wat lichaamsbeweging heeft, gebruik je het console voor meer dan alleen gamen… Er zijn vele afwegingen bij de keuze voor een spelcomputer.

We hopen dat dit blog je wat meer inzicht heeft gegeven in de verschillen tussen de bestaande spelcomputers voor kinderen en je op basis hiervan een goede keuze kunt maken. Heb je na dit blog toch nog vragen? Mail of bel ons dan gerust! Onze Tim staat altijd voor je klaar om je extra advies te geven!

Als je benieuwd bent welke games wij het beste voor kinderen vinden en een leuk cadeau zoekt, lees dan onze een van onze ander blogs "Cadeaustress? Tips:leuke kindergames" of "goedkope games voor kinderen" Wil je gewoon eens rondkijken welke games voor kinderen Mindscape aanbiedt? Ga dan naar onze homepage en kijk op je gemak wat rond.

 

 

Vorige Volgende