Adventuregames door de jaren heen: en nog steeds populair!


Adventuregames laten je puzzelen, werelden ontdekken en een verhaal beleven; kortom: op avontuur gaan! Je moet slim nadenken, zelf oplossingen verzinnen en volharden. Allemaal ontzettend leuke elementen van adventuregames waar vele kinderen en volwassenen enorm van kunnen genieten. Houdt jouw kind van avontuur? Dan zijn adventuregames zeker geschikt voor hem of haar!

Studio’s en ontwikkelaar van adventuregames
De ontwikkeling van adventuregames begon ongeveer drie decennia geleden met point-and-click titels van LucasArts. Dit waren games waarbij met de muis een persoon of voorwerp wordt aangeklikt om daarmee een actie uit te voeren. Klik je op een persoon, dan volgt er bijvoorbeeld handige of belangrijke informatie in de vorm van een monoloog.

De studio LucasArts is vanaf de late jaren ’80 bepalend geweest voor adventure games. Met veel humor brachten ze titels op de markt die gebaseerd waren op bekende films of die een op zichzelf staande klassieker werden.

De allereerste adventure game die ze uitbrachten was gebaseerd op de film Labyrinth, in 1986. Maar al snel volgden games zoals de horrorparodie Maniac Mansion en zijn opvolger Day of the Tentacle. Zak McKracken and the Alien Mindbenders speelde in op de scifi hype van de jaren ’80, een trend die nu weer geheel terug is.

In 1989 werd Indiana Jones and the Last Crusade uitgebracht, een zeer populaire game. The Secret of Monkey Island uit 1990 was de eerste in een reeks succesvolle games. In 2004 stopte Lucas Arts met het maken van graphic adventure games en vertrokken de werknemers naar andere en nieuwe studio’s, zoals Telltale Games.

Moderne Telltale adventuregames voor tieners en volwassenen
De meeste games door Telltale zijn gebaseerd op films, comics, tv series of andere games. Zo is The Walking Dead: A New Frontier uit 2016 een graphic adventure game die in verschillende delen wordt uitgebracht. Alle keuzes die de speler maakt in deze point-and-click adventure game, hebben invloed op het vervolg van het spel. Je kunt kiezen uit twee karakters om te spelen, Clementine and Javier. Deze single player is niet geschikt voor kleine kinderen, maar wel voor de meeste tieners.

Zo ook Batman: the Telltale Series, voor de PS3, PS4, Xbox One and Xbox 360. Je speelt als Batman en als zijn alter-ego Bruce Wayne. Je kunt zelf, of inmiddels ook met anderen, het verloop van het verhaal bepalen en staat voor moeilijke keuzes. Er zijn momenteel 5 delen van deze episodische adventuregame. Ook weer niet voor de jongere kinderen, maar wel voor avontuurlijke tieners en volwassenen.

BATMAN: THE TELLTALE SERIES 2: THE ENEMY WITHIN

 

Guardians of the Galaxy: the Telltale series voor PS4 en Xbox One is gebaseerd op de populaire Marvel comics waar ook succesvolle films van zijn gemaakt. Deze game bevat inmiddels vijf episodes en veel humor. Ook deze adventuregame is geschikt voor tieners en volwassenen.

De ontwikkeling van graphics, mogelijkheden, verhaallijnen, etc. ging heel snel. Waar je in het begin alleen nog op een voorwerp of persoon kon klikken en vaak langzaam door de ruimte kon bewegen, zijn er nu veel uitgebreide en prachtige adventuregames, zoals Myst, waar 3D modellen voor zijn gebruikt. Het was, tot 2002, het best verkochte spel ooit. Door het uitbrengen van games voor de nieuwere consoles werd er natuurlijk veel meer mogelijk dan simpelweg ‘richten en klikken’.

Wat is het verschil tussen action-adventuregames en traditionele adventuregames?

Bij het horen van adventuregames denken veel spelers meteen aan klassieke titels zoals Zelda en Ico (van dezelfde makers als Shadow of the Colossus), maar die staan bekend als action adventuregames. Je moet daarbij veel springen, duiken, vallen, etc. En dat terwijl je natuurlijk probeert uit te zoeken hoe je uit die kamer moet komen of hoe je op dat richeltje moet balanceren. Bij traditionele adventuregames gaat het meer over puzzels oplossen en het verhaal te beïnvloeden door bepaalde keuzes die je gaandeweg maakt.

Zo is Yesterday Origins voor de PS4, Xbox One en PC perfect geschikt voor liefhebbers van avontuur en mysterie. Dit is de eerste 3D-game van Pendulo Studios, die meer dan 20 jaar ervaring hebben met story-driven games. Door zijn volwassen thema’s en zwarte humor is ook deze game het meest geschikt voor wat oudere spelers.

YESTERDAY ORIGINS

 

Klassiekers komen naar de Nintendo Switch
Het leuke is dat veel klassieke maar ook nieuwe adventuregames worden uitgebracht in nieuwere versies, met nog betere graphics en story-play. Veel retro games die nog steeds of nu weer populair zijn worden uitgebracht voor de moderne consoles zoals de PS4 en de Xbox One. Maar, het goede nieuws is dat veel geliefde adventuregames ook gaan uitkomen voor de Nintendo Switch! Hiermee wordt een hele nieuwe dimensie aan deze games gegeven.

Zo is Syberia, het populaire spel uit 2002, uitgebracht op de Switch. Je kunt nu het avontuur van de advocaat Kate Walker overal spelen waar je maar wilt! Op je scherm, de handheld of tabletop. Dit spel wordt geprezen om het grafisch ontwerp en slimme script. Deze game is wel geschikt voor de wat jongere spelers vanaf 7 jaar.

SYBERIA

 

Syberia 2 is eind november 2017 gelanceerd voor de Switch. Met het verschijnen van deze geliefde adventuregames met zijn fantastische puzzel elementen, goede verhalen en geweldige graphics voor moderne consoles zoals de Nintendo Switch, kunnen we deze games gelukkig nog jaren spelen.

Bij Mindscape zijn we dol op adventuregames, vooral op Syberia. Zo bieden wij Syberia 3 aan voor PS4, Xbox One en PC. En we bieden digitale downloads voor Syberia, Syberia 2. Veel speelplezier!

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees dan ook eens een van onze andere blogs.

Vorige Volgende