Gaming FAQ: Waarom een game niet altijd op pauze kan.

 

Misschien herken je het wel: het is tijd om te eten, maar als je je kinderen aan tafel roept, zeggen ze dat ze hun game nog af moeten maken. Waarom kunnen ze hun game niet gewoon op pauze zetten, of desnoods afsluiten? In deze blog leggen we uit waarom dit niet altijd zomaar kan en hoe je, met een beetje begrip en planning, de eventuele frustraties die dit oproept uit de weg kan gaan.

Online games pauzeren?

Als je het gevoel hebt dat er tegenwoordig een stuk minder games op pauze kunnen dan vroeger, heb je gelijk. De belangrijkste reden hiervoor is dat veel meer games tegenwoordig online zijn. Dat betekent dat een spel zich dus niet alleen op je eigen (spel)computer afspeelt, maar dat je verbonden bent met allerlei andere spelers van over hele wereld.

De effecten van pauzeren verschillen per game. Bij sommige games pauzeer je het spel voor alle mede- en tegenspelers, dat kan natuurlijk heel vervelend zijn voor de rest!

Bij andere spellen pauzeer je alleen je eigen game. Andere spelers hebben er dan geen last van, maar dat betekent meestal wel dat je bewegingloos in het spel staat. Je bent dan heel kwetsbaar voor bijvoorbeeld een vijand in de game. Niet zo handig!

Vroeger konden games makkelijker op pauze

Afsluiten is ook geen optie

Als een spel niet op pauze kan, kun je het dan niet gewoon afsluiten? Meestal is dit ook geen optie. In veel gevallen raak je dan namelijk je vooruitgang kwijt. Zelfs games die niet online zijn en je in je eentje speelt zoals Batman Arkham Knight kun je daarom vaak niet zomaar afsluiten zonder eerst een zogenaamd check- of savepoint te halen.

In sommige online games wordt je als speler zelfs gestraft als je de game afsluit zonder dat je een wedstrijd uitspeelt of een level haalt. Vaak worden anderen ook gestraft of zal het team waar je een onderdeel van uitmaakt verliezen wanneer spelers zomaar stoppen.

Dit gebeurt om mensen die games afsluiten uit frustratie tegen te gaan en te zorgen dat mensen het spel blijven spelen, ook als het even tegen zit. Heel handig, maar wel lastig als je opeens je spel moet afsluiten.

Het is steeds lastiger om de controller neer te leggen middenin in een game

 

Wat kun je dan wel doen?

Online games kun je dus meestal niet zomaar op pauze zetten, en afsluiten is al helemaal geen optie. Dit kan soms best vervelend zijn, bijvoorbeeld als je kinderen aan tafel moeten komen of op tijd naar de sportclub moeten. Wat kun je dan doen om ruzie of frustratie te voorkomen?

Ten eerste is het belangrijk dat je er open over praat met je kinderen. Als je vertelt dat het soms vervelend is als ze niet op tijd stoppen met gamen, kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken.

Je zou bijvoorbeeld een planning kunnen opstellen. Stel, je kind moet om vier uur naar de sportclub, dan kun je afspreken dat er tot half 4 gegamed kan worden. Zo heb je wat speling in je planning en is het ook niet zo erg als een game een keertje uitloopt. Iedereen blij!

Bij sommige online games weet je echter niet van tevoren hoe lang een wedstrijd gaat duren. Een potje Dota 2 kan bijvoorbeeld binnen 20 minuten klaar zijn, maar kan ook zomaar een uur duren. Bij andere games is het gelukkig makkelijker om een planning te maken. Een potje FIFA duurt bijvoorbeeld altijd (ongeveer) even lang.

Begrip

Nu je deze blog hebt gelezen, begrijp je waarom (online) games niet altijd zomaar op pauze kunnen en waarom je kids dat potje soms toch echt even af moeten maken voordat ze aan tafel komen. Hopelijk maakt dat het een stukje makkelijker om duidelijke afspraken met je kinderen te maken over tijden dat er wel en niet gegamed kan worden. Zo blijft het gamen voor iedereen leuk!

Ben je nog op zoek naar leuke nieuwe games voor je kids? In onze webshop vind je de leukste games voor consoles en pc!

Meer weten over gaming? Lees meer in onze andere gaming FAQ blogs.


 
Vorige Volgende