Gaming FAQ: Wat is Steam?

 

Gamen jouw kinderen vaak op hun computer? Dan is er een hele grote kans dat ze daar Steam voor gebruiken. Dit platform is bijna essentieel als je spelletjes wilt spelen op de computer. Maar wat is het dan precies? En wat maakt het nu zo populair? In deze blog leggen we je alles uit wat je als ouder moet weten over Steam.

Een gameplatform voor op de computer

Steam is een platform voor pc-games ontwikkeld door game-ontwikkelaar Valve. Binnen Steam kunnen gamers van alles doen. Van het verzamelen van hun games en het behalen van trofeeën tot het chatten met vrienden, Steam wordt bijna overal voor gebruikt. Wij zetten de belangrijkste functies van steam voor je op een rijtje. Wel zo makkelijk!

Games kopen en downloaden

De eerste, en meteen een van de belangrijkste functies van Steam, is de winkel. Hier kunnen gamers allerlei games kopen. Krap bij kas? Maak je geen zorgen, er zijn op Steam ook een hoop populaire gratis spellen te vinden!

Vervolgens kun je je nieuwste games direct downloaden op je computer. Dit gaat snel en is vaak goedkoper dan wanneer je een videospel in een fysieke winkel zou kopen. Nadeel is wel dat je geen fysieke kopie hebt van het spel. Een downloadlink staat natuurlijk toch minder leuk in je kast.  

Een verzamelplaats voor games

Als je een spel hebt gedownload verschijnt deze direct in je ‘bibliotheek’, een verzamelplaats waar je al je games terug kunt vinden. In je bibliotheek vind je nog veel meer informatie over je spellen, zoals het aantal uur dat je een game hebt gespeeld en je voortgang.

Naast de games die je op Steam hebt aangeschaft, kun je ook je andere games in je bibliotheek plaatsen. Bijvoorbeeld de PC games die je bij Mindscape gekocht hebt. Superhandig, want zo heb je al je spellen op één plek!

Een sociaal platform

Ten slotte is Steam ook een sociaal platform. Gamen is het leukste als je het met je vrienden doet. Op Steam kun je de accounts van je vrienden daarom toevoegen aan je vriendenlijst. Vervolgens kun je altijd van elkaar zien of iemand online is en welke games de ander speelt.

Daarnaast kun je ook samen in een groep hetzelfde spel spelen, zo’n groep noem je dan vaak een ‘party’. Als je met elkaar in een groep zit kun je met elkaar chatten en samenwerken in je favoriete games. Super gezellig!

Wat maakt Steam zo populair?

De populariteit van Steam begint eigenlijk al bij de maker. Valve is bekend van onder andere Team Fortress, de Portal serie, de Left 4 Dead serie en Dota 2, één van de grootste eSports games ter wereld. Al deze spellen zijn of waren enorm populair onder pc-gamers en zijn alleen te spelen als je Steam hebt. Dit maakt Steam een veelgebruikt en geliefd platform onder gamers. 

Het feit dat Steam gratis is, maakt het ook enorm populair. Bijna elke pc-gamer gebruikt het wel, of het nu is als sociaal platform, winkel, of verzamelplaats van z’n games. Ook de hoge kortingen dragen bij aan de status van Steam. De Steam Summer Sales, de zomeruitverkoop van Steam, hebben met kortingen tot wel 80% een legendarische status opgebouwd.

Is Steam noodzakelijk?

Het is heus geen ramp als je kids geen Steam hebben. Veel spellen functioneren gelukkig ook uitstekend zonder het platform, er is slechts een handjevol videospellen die je niet kan spelen zonder Steam. Daarnaast biedt Steam enkele functionaliteiten die je niet zo snel ergens anders vindt. Zoals de mogelijkheid te “bellen” met je vrienden tijdens het gamen en unieke beloningen die je kunt verdienen.

Of je kids nu gamen met of zonder Steam, in onze collectie pc-games vinden ze vast een game die ze fantastisch vinden! Ook als je kids liever op de spelcomputer gamen vind je in onze webshop een ruim aanbod aan te gekke games!

Meer weten over gaming? Lees meer in onze andere gaming FAQ blogs.

 

Vorige Volgende