Gaming FAQ: Wat betekenen deze populaire game termen?

Als je gamende kinderen hebt hoor je ongetwijfeld wel eens wat onbekende game termen voorbij komen. Een zin als “Ik was die noob zo erg aan het trollen dat hij rage quitte” kan bijna als een andere taal klinken.

In deze blog geven we je een introductie in enkele veelgebruikte game termen. Hopelijk zijn de gesprekken tussen de kids dan beter te volgen, en kun je misschien zelfs met ze meepraten.  

Positieve game termen

In het gamen worden veel verschillende termen gebruikt, vooral de wereld van online games puilt uit van het jargon. Het kan zelfs per videogame verschillen welke termen populair zijn en wat ze betekenen. Over het algemeen zijn de termen echter in te delen in positieve en negatieve termen. Laten we beginnen met de meest gebruikte positieve game termen.

GG

De eerste veelgebruikte term is “GG”, een veelgebruikte afkorting voor Good Game. Dit zeggen gamers vaak tegen elkaar aan het einde van een spel of wedstrijd. In dat geval betekent GG “goed gespeeld” of “mooie wedstrijd”. GG kan echter ook gezegd worden als een wedstrijd niet meer te winnen is. Als iemand tijdens een potje FIFA na 10 minuten al 4-0 achter staat, betekent GG bijvoorbeeld “ik geef op, dit kan ik nooit meer winnen”.

WP

“WP” staat voor Well Played en kan net als GG gebruikt worden om “mooie wedstrijd” te zeggen. De term kan daarnaast ook gebruikt worden om iemand een compliment te geven. Als een teamgenoot bijvoorbeeld een tegenstander uitschakelt kun je WP sturen om “goede actie” of “mooi gedaan” te zeggen.

WP kan gezien worden als een digitale duim omhoog “goed gedaan”

FTW

De volgende game term is “FTW”, een afkorting voor For The Win. Deze term wordt meestal gebruikt om aan te geven dat iets heel gaaf, goed, of vet is. “Call of Duty FTW” betekent dus “Call of Duty is het beste”. De term wordt soms ook sarcastisch gebruikt.

PWN

“PWN” (spreek uit: poon) betekent “inmaken” of “verslaan”. De term kan zowel positief als negatief gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “ik PWN m’n tegenstander”, wat betekent “ik versla m’n tegenstander”. Je kan echter ook gePWNd worden. Met “ik werd gisteren hard gePWNd” zeg je dat je gisteren zwaar bent ingemaakt.

Negatieve game termen

Nu we de meest gebruikte positieve termen hebben uitgelegd is het tijd om te kijken naar de negatieve termen te kijken. Daar zijn er namelijk helaas ook genoeg van.

Noob

“Noob” (spreek uit: noep) kent meerdere spellingen. “Noob”, “N00B”, en “n00b” betekenen echter allemaal hetzelfde: een slechte of onervaren speler. Als je team uit een stelletje Noobs bestaat, heb je dus een erg slecht team. Als het uit frustratie gezegd wordt, kan Noob ook als scheldwoord gebruikt worden. Iemand een Noob noemen betekent onder gamers hetzelfde als iemand een sukkel noemen.

Toxic

Als iemand enorm gemeen is en zich niet lijkt te kunnen gedragen kan zo iemand “toxic” genoemd worden. Het is afgeleid van het Engelse woord voor giftig, je wilt niet in aanraking komen met iets giftigs, en wil dus ook niets te maken hebben met toxic spelers.

Rage quit

“Rage quit” is een werkwoord wat gebruikt wordt om te zeggen dat iemand uit frustratie de game afsluit. “Ik had die Noob al tien keer neergeschoten, dus toen rage quitte hij” houdt dus in dat je een slechte speler zo vaak hebt neergeschoten, dat hij uit frustratie het spel heeft verlaten.

Iemand die zo boos wordt dat hij uit het spel stapt, wordt ook wel een rage quiter genoemd

Trolling

Als laatste negatieve game term hebben we “trolling”. Dit is het opzettelijk irriteren en/of tegenwerken van medespelers. Als iemand in een racegame bijvoorbeeld continu tegen het verkeer inrijdt en andere spelers van de baan probeert te rijden, is diegene een “trol” of “troller” en is hij aan het “trollen”.

Geen geheimtaal meer

Weet je de zin uit de inleiding nog? “Ik was die noob zo erg aan het trollen dat hij rage quitte”. Nu weet je de zin te ontcijferen en ben je erachter gekomen dat je kind zich niet zo netjes heeft gedragen.

Andere veel gebruikte game termen zijn OP (als iemand te sterk is), camping (op een veilige plek verstoppen), loot (items meestal met veel waarde), nerf (als iets minder waard wordt dan het oorspronkelijk was), lag (als je internet snelheid langzaam is en je pc daarom traag reageert, beta (een versie van de game die bijna af is en wordt gebruikt om te testen). 

Je bent nu op de hoogte van enkele veelgebruikte game termen. Vanaf nu kun je dus weer meepraten en -luisteren als je kids het over hun game-leven hebben! Hoor je een nieuwe term? Vraag dan naar de betekenis. Zo toon je interesse en kun je je beter inleven in de wereld van je kind.

Ben je nog op zoek naar leuke nieuwe games voor je kids? In onze webshop vind je de leukste games voor consoles en pc! 

Meer weten over gaming? Lees meer in onze andere gaming FAQ blogs.

 

 

Vorige Volgende