Gaming FAQ: Wat is Twitch

Zijn jouw kinderen ook zo gek van games? Dan is er een grote kans dat je ze wel eens hebt horen praten over het videoplatform Twitch. Maar wat is Twitch nu eigenlijk en waarom kijken je kinderen er zo graag naar? In deze blog vertellen wij jou alles wat je moet weten over dit razend populaire online platform.

 

Livestreams kijken

Twitch.tv is een website waar je livestreams van al je favoriete games kunt kijken. Iedereen kan een kanaal beginnen op Twitch en van daaruit zijn games uitzenden naar de rest van de wereld. Tijdens zo’n livestream ‘streamt’ de zender, ook wel ‘streamer’ genoemd, zijn beeldscherm rechtstreeks naar het beeldscherm van de kijkers. Net zoals bij Youtube en Facebook Live.

Kijkers kunnen zelf niet meespelen als ze een livestream bekijken op Twitch, zij zijn enkel toeschouwers. De enige vorm van interactie tussen de gamer en de toeschouwers is de chat. Hierin kunnen kijkers berichten sturen die de gamer, en alle andere toeschouwers, te zien krijgen.

Logo van het populaire online videoplatform Twitch

 

Wat maakt Twitch zo leuk?

Met miljoenen kijkers wereldwijd is de populariteit van Twitch niet te ontkennen, maar waarom is Twitch zo populair? De belangrijkste reden is het vermaak dat Twitch biedt. De games die op Twitch worden uitgezonden zijn vaak dezelfde games die je kids zelf ook spelen. Een livestream kijken is dan ook te vergelijken met het kijken van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd.

Daarnaast kunnen kijkers via Twitch meekijken met gamers waar zij erg tegenop kijken of fan van zijn. Ze kunnen de streamers zelfs berichtjes sturen en zo met hem of haar praten. Stel je voor dat jij vroeger met jouw idolen had kunnen chatten, dat zou natuurlijk super zijn geweest! Twitch maakt dit voor de nieuwe generatie hartstikke makkelijk.

Populaire streamer Mathia live op Twitch terwijl ze League of Legends speelt

 

Hoeveel kost Twitch?

Het leuke aan Twitch is dat het helemaal gratis is! Dat maakt het dan ook razend populair en toegankelijk onder de jeugd. Alle kanalen en livestreams zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Als je wilt kun je wel een lidmaatschap op Twitch Prime nemen. Met een Twitch Prime lidmaatschap krijg je geen advertenties meer te zien en krijg je elke maand leuke extra’s. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een streamer te steunen, zo kun je bijvoorbeeld een abonnement nemen op een kanaal. Hiermee steun je de streamer met een vast bedrag per maand. In ruil daarvoor krijg je bijvoorbeeld exclusive emoticons of kan je je chatberichten extra laten opvallen met een aparte kleur. Als je niet elke maand geld kwijt wilt zijn, maar toch je favoriete streamer wilt steunen, kun je ook eenmalig geld doneren aan een streamer.

Populaire games op Twitch

Nu vraag je je misschien af: wat is er dan allemaal te zien op Twitch? Het korte antwoord: Alles. Gamers kunnen in principe alle games uitzenden die ze willen. Toch zijn er enkele games die veel populairder zijn dan de rest. Hoewel er wel Playstation en Xbox games worden uitgezonden op Twitch, zijn pc-games heer en meester op het platform. 

Enkele populaire pc-games op Twitch zijn bijvoorbeeld League of Legends, Playerunknown’s Battlegrounds (beter bekend als PUBG), Fortnite, Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), Heartstone en Dota 2. Deze games worden op verschillende kanalen door tienduizenden mensen tegelijk bekeken. Bizar!

 

Populaire kanalen op Twitch

Al deze games worden uitgezonden op verschillende kanalen. Meestal wordt een kanaal beheert door één streamer, er is dan ook een grote kans dat jouw kids een favoriete streamer hebben. Misschien kijken ze wel graag naar summit1g, één van de populairste streamers op Twitch. Zijn kanaal heeft wel 2,8 miljoen volgers, wauw! 

Door de groeiende populariteit van Twitch zijn er ook steeds meer Nederlandse streamers te vinden op het platform. YaraskyGaming, GameMeneer en Lekkerspelen zijn allemaal Nederlandstalige gamers die enorm populair zijn op Twitch. Zeker voor de jongere kijkers is dat natuurlijk hartstikke gaaf!

Professionele wedstrijden op Twitch

In één van onze eerdere blogs gaven we je al een kijkje in de wereld van eSports, het competitief spelen van videogames. Veel van deze wedstrijden, of ze nu van hoog of laag niveau zijn, worden live uitgezonden op Twitch. Zo kunnen kids de grootste competities helemaal gratis volgen!

Twitch is dus een populair platform waar kinderen graag livestreams kijken van hun favorieten games. Nu je de basis van Twitch onder de knie hebt hoef jij je nooit meer af te vragen wat Twitch nu eigenlijk is.

Naar games kijken kan natuurlijk hartstikke leuk zijn, maar zelf gamen blijft natuurlijk ook heerlijk. Neem daarom een kijkje in ons assortiment, daar vind je vast en zeker een game die je kids graag spelen!

Meer weten over gaming? Lees meer in onze andere gaming FAQ blogs

Vorige Volgende