Hoeveel uur per dag mag een kind gamen?

Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoeveel ‘beeldschermtijd’ je kind eigenlijk zou mogen hebben. Van de ene moeder hoor je dat haar dochtertje nooit tv mag kijken, van de andere ouders hoor je dat ze hun kinderen rustig 2 uur achter de computer parkeren. Hoeveel zou jouw kind eigenlijk per dag mogen gamen?

Wist je dat daar helemaal geen goed onderbouwde regels voor zijn?

Er zijn wel een soort richtlijnen voor hoeveel tijd jouw kind naar een beeldscherm zou mogen kijken - dus “televisie” kijken en gamen, of dat nu op de mobiel, tablet of computer is - maar er zijn geen echte regels.

Richtlijnen voor beeldschermtijd


Ben je benieuwd naar de richtlijnen? Hier zijn ze:

  • Jonger dan 2 jaar: 5 minuten per dag samen met een ouder;
  • 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer;
  • 4 tot 6 jaar: maximaal 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer;
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer;
  • 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag;
  • 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag;
  • vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.

Ben je ook zo geschrokken van die richtlijnen? Heeft jouw kind toch echt langer nodig om dat level uit te spelen, het Jeugdjournaal en the Voice Kids te kijken? Ook veel huiswerk wordt tegenwoordig op de computer gedaan. Telt dat ook mee?

Tenzij je kind verslaafd is aan computeren, maak je dan vooral geen zorgen.

Goede afspraken maken


De meeste kinderen, en vooral jongeren, zullen niet uit zichzelf de computer uitzetten. De meeste games en programma’s zijn natuurlijk ook zo gemaakt dat kinderen ze leuk vinden om te spelen en om te kijken. Omdat er dopamine, adrenaline en endorfine vrijgegeven wordt tijdens het gamen, voelt een jongere zich extra goed. Dit gevoel kan verslavend zijn, het spel zelf niet zozeer.

De meeste kinderen vragen om nog één spelletje; een tiener zegt vaak: ‘Ik kom zoooooo….’ maar gamet nog vrolijk verder. De belangrijkste regel blijkt te zijn: goede en duidelijke afspraken maken en je daaraan houden.

Grenzen aangeven


Iedere ouder heeft er wel ervaring mee: grenzen aangeven. En ook met hoe moeilijk het kan zijn om je daaraan te houden, vooral als je kind maar blijft zeuren of gewoon heel veel plezier heeft. Maar dit blijkt, ook voor gamen, de belangrijkste regel te zijn om gamen niet uit de klauwen te laten lopen.

Voor de kleintjes kun je korte games uitkiezen en van tevoren afspreken hoeveel er gespeeld mogen worden. Zet bijvoorbeeld een wekkertje en spreek af dat de computer uitgaat als de wekker gaat. Of zet de televisie gewoon uit met de afstandsbediening als de tijd op is (na de ‘nog 1 minuut’ waarschuwing, natuurlijk). Op die manier kan je kleintje boos worden op de wekker, in plaats van op jou.

Voor tieners is gamen natuurlijk een heel ander verhaal. Je kunt je zoon van 12 die uren lang op zijn kamer zit niet de hele tijd in de gaten houden. Duidelijke afspraken over hoeveel uur per dag hij aan een bepaalde game mag besteden kun je natuurlijk wel maken. Het is belangrijk om ook te vragen naar wat hijzelf een redelijke tijd vindt. Dat maakt de kans dat hij zich daaraan houdt groter. Af en toe niet luisteren hoort daar natuurlijk ook weer bij. Slechts 3% van de kinderen is echt verslaafd aan gamen, de rest geniet er gewoon van.

Balans in de dag aanbrengen


Als je zelf grenzen wilt opstellen en afspraken wilt maken over hoeveel uur per dag je kind mag gamen, dan hoeft dat niet het hele jaar lang hetzelfde aantal minuten per dag te zijn, natuurlijk. Door de week kun je bijvoorbeeld afspreken dat je kind, als het huiswerk af is, nog een bepaalde tijd op de computer mag. In het weekend mag dat dan bijvoorbeeld wat langer. Heeft je kind sportdag gehad, of is je kindje verdrietig, dan kun je best een uitzondering maken, als jullie het samen van tevoren maar goed afspreken.

Als de ouder zich niet aan de afspraak houdt, zal het kind zeker de kans pakken om langer te gamen. Ook als er geen duidelijke grens is gesteld, zal een kind proberen de situatie zo lang mogelijk te rekken. Dat zal iedere ouder herkennen.

Als er voldoende andere (leuke) activiteiten te doen zijn, en de grenzen duidelijk zijn besproken, dan zal een kind vanzelf niet teveel gamen.

Inleven in de belevingswereld van je kind


Vergeet vooral niet, wanneer je je kind weer eens probeert weg te trekken van de computer, dat je kind geniet van het gamen. Van games leert een kind doorzetten, hand-oog coördinatie,  ruimtelijk inzicht, en het is vooral leuk! Gamen heeft veel
positieve effecten. Daarnaast is het ook wel eens lekker voor een kind om even te ontsnappen en te ontspannen.

Vraag je je toch af of je kind misschien te veel aan het gamen is? Kijk dan vooral eens mee! Samen gamen met je kind is heel belangrijk. Je kunt kijken wat ze nou eigenlijk spelen, waar ze van genieten, dat ze eigenlijk een heleboel leren van zo’n game (je hebt vroeger misschien ook wel veel games gespeeld) en ook met wie ze spelen. 

Geef je kind de kans om uit te leggen waar ze mee bezig zijn en waarom ze een bepaalde tijd nodig hebben per dag. Veel kinderen spelen online met vriendjes en die mogen misschien langer gamen (kun je natuurlijk altijd even navragen bij de ouders) of spelen allemaal om een bepaalde tijd (een uurtje na het eten, bijvoorbeeld). Maak je je zorgen of een bepaalde game wel past bij de leeftijd van je kind? Bij Mindscape geven we duidelijke leeftijden aan, dus je kunt altijd kijken of een game wel geschikt is.

Als je het eigenlijk wel even lekker vindt dat je kind een uurtje aan het gamen is terwijl jij de afwas doet of eindelijk iets voor jezelf doet, voel je dan vooral niet schuldig.

Lees voor informatie ook ons andere blog Welke invloed heeft gamen op de belevingswereld van mijn kind?

Genieten binnen de afgesproken grenzen


Alleen als je kind zelf ook merkt dat de schoolresultaten achteruit gaan, de hele tijd vermoeid is en er geen ruimte of aandacht meer is voor andere dingen, maar het niet lukt om te minderen, spreken we van een verslaving en moet je hulp inroepen. Zo niet, laat je kind dan lekker genieten van het gamen binnen duidelijke grenzen. En samen een spelletje spelen kan ook héél leuk zijn!

Bij Mindscape hechten we veel waarde aan gamen op een verantwoorde manier. Met bovenstaande richtlijnen en tips hopen we jou, als ouder, voldoende geïnformeerd te hebben. Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, kun je altijd contact met ons opnemen. Ook kun je altijd kijken naar onze andere blogs waarin we Tips & Advies geven of waar we de leukste games voor kinderen op een rijtje zetten. 

 

Vorige Volgende