Ouderlijk toezicht gamen: de mogelijkheden voor consoles en PC


Het is als ouder wel zo fijn om wat inzicht en toezicht te hebben op het gamegedrag van je kind. Niet alleen is het prettig om te weten wát ze spelen, maar ook hoe lang. Omdat je natuurlijk niet 24/7 je kind in de gaten kunt houden, kun je op veel game consoles en op de PC ouderlijk toezicht instellen. Ook wel zo prettig omdat je kind zich dan minder in de gaten gehouden voelt, terwijl jij wel inzicht hebt in het gamen. En ervoor kunt zorgen dat het gamen niet over de grenzen gaat die jullie hebben afgesproken.

Gamen moet leuk blijven voor iedereen

De meeste kinderen vinden gamen leuk, heel leuk, soms te leuk. Als het uit de hand loopt gaat de lol er vanaf, voor alle betrokkenen. Als het huiswerk niet meer wordt gedaan en de schoolresultaten achteruit gaan, als er slecht wordt geslapen en gegeten, dan moet er ingegrepen worden. Ouders hebben vaak het gevoel dat ze het gamegedrag van hun kind moeten monitoren, omdat ze het gevoel hebben dat het anders mis kan gaan.

Hoe zit dat met jouw kind? Heeft je kind zichtbaar plezier in gamen en gaat alles verder ook prima? Dan is veel toezicht waarschijnlijk niet nodig. Maar heb je het gevoel dat er misschien te veel gegamed wordt en ben je bang dat de games die je kind speelt misschien te agressief zijn of niet passen bij zijn leeftijd? Dan kan het instellen van ouderlijk toezicht voor de computer een goed idee zijn.

 

 

Een overzicht van ouderlijk toezicht op consoles en PC
Op de meeste consoles kun je ouderlijk toezicht instellen:


Ouderlijk toezicht op de Nintendo Switch

Tijdens het setup proces van de Switch kun je kiezen voor parental controls via de app of de console zelf. De app wordt aangeraden omdat die veel meer opties heeft.

  • Tijd limiet instellen: als de afgesproken speeltijd voorbij is wordt dat aangegeven. Het is aan je kind zelf om dan ook te stoppen. De console schakelt niet vanzelf uit maar je kunt eventueel via de app het spel onderbreken. Je kunt ook een alarm instellen dat het tijd is voor bed of om in ieder geval te stoppen met spelen.
  • Ouderlijk toezicht op software: door leeftijdscategorieën in te stellen kunnen je kinderen bepaalde spellen niet spelen die boven hun leeftijdscategorie vallen.
  • Communicatie met andere spelers kun je beperken, evenals de mogelijkheid om screenshots te posten op social media.
  • Maandelijks kun je een overzicht krijgen van welke spellen zijn gespeeld door jouw gezin en hoeveel tijd.


Restricties op de Nintendo Wii en Wii U

Op de Nintendo Wii en Wii U kun je online interactie en het delen van content beperken, internettoegang beperken en beperkingen instellen voor het aanschaffen van producten via de Wii U Shopping Service. Dit soort restricties gelden voor de meeste consoles van Nintendo, zo ook voor de 3DS, 2DS, DS Lite en DSi.

Ouderlijk toezicht instellen op de PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 4 en PlayStation Vita
Op de consoles van Sony PlayStation kun je verschillende restricties instellen, zoals:

  • Het gebruik van een internetbrowser blokkeren;
  • Het starten van apps en het afspelen van content blokkeren;
  • Het aanmelden door derden blokkeren (zodat een vriendje de blokkade niet omzeilen kan);
  • Het aanmelden als een andere lokale gebruiker blokkeren (zodat ze niet kunnen doen alsof ze een andere gebruiker zonder blokkade zijn);
  • Het afspelen van DVD’s of Blu-ray's blokkeren.


Opties ouderlijk toezicht op de Xbox
Op de Xbox One en 360 kun je ieder gezinslid een eigen account geven en per account de restricties instellen.

  •  Leeftijdsrestricties software: je laat hiermee per speler alleen games, films, tv series en muziek toe die vallen binnen de aangegeven leeftijdscategorie.
  • Je kunt beperken wat je kind kan delen op internet en met welke andere spelers hij kan communiceren.
  • Je kunt een webfilter instellen voor het internet via de Xbox.
  • Je kunt toestemming geven voor bepaalde games of apps die buiten de leeftijdsrestrictie vallen.
  • Content in de Xbox Store die niet geschikt is voor deze speler kun je verbergen.
  • En je kunt een timer instellen voor de toegestane speeltijd.


Opties uderlijk toezicht op de PC:

De meeste mensen gebruiken nog Windows 7 op hun PC, maar voor de meeste systemen kun je wel ouderlijk toezicht instellen op je computer. Via de instellingen van Windows 7 kun je het spelen van bepaalde games die vallen buiten de leeftijdscategorie van je kind beperken, je kunt een tijdslimiet instellen dat er gespeeld mag worden en je kunt bepaalde programma’s blokkeren. Soms kun je ook internettoegang beperken.

Gebruikt je kind gamingplatform Steam om games te spelen op de computer, dan kun je onder Instellingen ook restricties instellen onder het kopje ‘Family’. Hier kun je het spelen van bepaalde spellen wel of niet toestaan.

 

Zo houden we gamen leuk!
Wil je zeker weten dat de games die je kind speelt geschikt zijn voor zijn leeftijd? Check dan de Mindscape website! Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen, op het juiste niveau, leren genieten van games en alle voordelen die het ze biedt. Heb je vragen over het gamegedrag van je kind of over ouderlijk toezicht voor je console of PC? Neem dan gerust contact met ons op!

Vorige Volgende