Tips voor ouders: kinderen die gamen tijdens de vakanties


Hoe ga je om met een kind dat veel gamet tijdens de vakantie? Wat is eigenlijk te veel en wat kun je eraan doen? Met de zomervakantie voor de deur is het handig om er nu alvast over te lezen, zodat de vakantie, die van jou én je kind, straks zo fijn mogelijk verloopt met betrekking tot gamen.


Andere afspraken tijdens de vakantie

Ook tijdens de vakantie zijn afspraken maken en consequent blijven belangrijk. Op zich mag een kind in de vakantie waarschijnlijk best wat meer gamen van je dan op een dag dat hij of zij naar school gaat en huiswerk moet maken. Misschien heeft je kind er wel enorm naar uitgekeken om tijdens de vakantie eindelijk die game uit te kunnen spelen. Of aan zijn skills te werken.

Gamen heeft natuurlijk ook veel voordelen, en ontspanning en plezier staan voor kinderen toch wel bovenaan. Als je voor de vakantieperiode afspraken en regels gaat maken, is het handig om van tevoren alvast met je kind over gamen te praten, zodat jij ook weet wat zijn verwachtingen en wensen zijn. Zo kunnen jullie tot gemeenschappelijke afspraken komen en is het gemakkelijker voor je kind om zich eraan te houden, omdat hij zich ook gehoord voelt.

Wat is te veel?
Om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel gamet tijdens de vakantie, is het natuurlijk belangrijk dat er ook genoeg andere dingen te doen zijn. Spelen met vriendjes en vriendinnetjes, met het gezin op stap, naar opa en oma, lezen en andere hobby’s, zullen ervoor zorgen dat je kind niet alleen maar de hele tijd achter de computer wil zitten.
Als er genoeg andere leuke dingen te doen zijn, vindt er vanzelf afwisseling plaats. Meer informatie over beeldschermtijd? Lees het in ons blog: Hoeveel uur per dag mag een kind gamen?

Vooral als je kind zich verveelt, is de kans groot dat er veel gegamed gaat worden. Dus, wat is nou echt te veel en wat doe je daaraan? Pas als je kind echt alleen maar wil gamen in plaats van andere dingen doen en jullie er problemen van ondervinden, bijvoorbeeld dat hij overdag steeds moe is omdat er ’s avonds te lang wordt doorgespeeld, moet je actie gaan ondernemen. Op dat moment heeft je kind duidelijk moeite om zelf grenzen vast te stellen en heeft hij jouw hulp nodig. Zoals met alles geldt dat regels en afspraken –en consequent blijven– wederom het beste werken.

Zorg voor voldoende afleiding!

Je kind wegkrijgen van de spelcomputer werkt het beste met afleiding. Misschien is een weekje in een andere omgeving, bijvoorbeeld bij opa en oma, een leuke tante of met een vriendje mee op vakantie, wel een goed idee. Zo ziet je kind ook meteen dat anderen ook regels hebben en als ze genoeg plezier aan andere dingen beleven, leren ze misschien wel dat ze ook prima wat minder kunnen gamen.

Lijkt je dit wel wat en verblijft je kind een tijdje bij anderen in een nieuwe omgeving, zorg er dan wel voor dat bijvoorbeeld opa en oma ook weten wat de afspraken die jullie hebben gemaakt over gamen zijn, en dat ze zich daar ook aan houden. Niks zo verleidelijk voor grootouders om jouw kinderen eens even lekker te ‘verwennen’ door al jouw regels aan hun laars te lappen! Een bekend gegeven waar opa’s en oma’s maar al te graag om lachen onderling, maar niet echt behulpzaam als je niet wilt dat je kind te veel gamet, natuurlijk.

Kinderen spelen met water


Kinderen gamen niet alleen op de computer

Vergeet zelf vooral ook niet dat de wereld van hedendaagse kinderen zich voornamelijk op de computer afspeelt. Dat was wel anders toen wij nog klein waren. Maar op de computer wordt natuurlijk allang niet meer alleen gegamed. Ook sociale contacten, foto’s, filmpjes, programma’s bekijken, huiswerk – er wordt van alles gedaan op de computer. Zorg er dus wel voor dat je goed onderscheid maakt tussen gamen op de computer en andere dingen.

Goed, dus nog opgesomd een paar tips betreffende gamen in de vakantie:

  • Maak duidelijke afspraken en regels en wees consequent.
  • Laat je kind, als het uit de hand loopt, liever niet gamen op zijn of haar slaapkamer, maar in de woonkamer. Dan kun je er beter zicht op houden.
  • Laat je kind alleen games spelen die jij persoonlijk hebt goedgekeurd. Sta er wel voor open om het er met je kind over te hebben. Je kunt veel lezen over games op het internet en je kunt altijd even samen spelen om te kijken wat het is.
  • Maak aan het begin van de vakantieweek (liever zelfs nog een paar dagen eerder) een schema op van wanneer en hoelang je kind mag gamen. Zo is er voor iedereen duidelijkheid en hoef je niet iedere dag nieuwe afspraken te maken.
  • Vind je kind het moeilijk om zich aan de afspraak te houden? Zet dan bijvoorbeeld een wekker of laat de console zichzelf uitschakelen. Goed gedrag moet natuurlijk weer beloond worden!
  • Zorg voor voldoende afleiding. Heb je zelf geen tijd om vrij te nemen, zorg er dan voor dat er genoeg vriendjes en vriendinnetjes en familie beschikbaar is voor leuke uitstapjes.
  • Heb je wel tijd? Ga samen leuke dingen doen! En dat mag ook best samen een potje gamen zijn. Maar als je kind plezier heeft, wil hij best even weg van die spelcomputer.
  • Geef zelf het goede voorbeeld! Dus ga eens niet de hele tijd op je telefoon zitten tijdens het eten of vanachter je scherm zeuren dat je kind eens minder zou moeten gamen.
  • Vergeet vooral niet dat gamen leuk is!

Bij Mindscape hechten we veel waarde aan gamen op een verantwoorde manier. We hopen dat je blij bent met bovenstaande informatie en tips. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over kinderen en gamen.
Ben je nou veel onderweg deze vakantie? Bekijk dan ook ons blog over draagbare spelcomputers, alle tips voor gamen on-the-go!

 

Alvast een fijne zomervakantie!

 

Vorige Volgende